Coraz więcej rzemieślniczych piekarni

więcej o piekarni na www.piekarniapochopien.com

Pieczywo jest jednym z najistotniejszych elementów ludzkiej diety. Jemy go naprawdę dużo, więc najlepiej, jeśli będzie on najwyższej jakości. Nic zatem dziwnego, iż produkowane w fabrykach wypieki tracą ostatnimi czasy klientów – bywają niezbyt smaczne, zaś po kilku dniach stają się nieprzydatne do spożycia. Na polskich stołach ostatnio coraz częściej spotkać można natomiast chleby wyrabiane tradycyjnymi metodami i pozbawione syntetycznych domieszek zwiększających ich właściwości. Dlaczego warto je jeść? Jak one powstają? Jak funkcjonuje rzemieślnicza piekarnia?

Tradycyjna piekarnia – jakie produkty w niej znajdziemy?

Jak nietrudno stwierdzić, tradycyjna piekarnia w większych miastach (np. w Krakowie) swoją ofertę opiera na rzemieślniczych wypiekach. Zwykle bywają pieczone na zakwasie, chociaż łatwo kupić też chleby na drożdżach. Oprócz tego miłośnicy rzemieślniczych piekarni często sięgają po pieczywo, które w ostatnich latach zniknęło ze sklepów – na przykład obwarzanki. Tradycyjne pieczywo dostarcza niekiedy też rozmaite ziarna i rodzynki.

Dlaczego powinieneś jeść produkty z tradycyjnej piekarni?

Przyczyną doskonałej opinii rzemieślniczego chleba okazuje się przede wszystkim jego aromat – pod tym względem wypada dużo korzystniej niż pieczywo z fabryki. Zaletą takiego pieczywa okazuje się także typowa dla niego różnorodność – wśród setek gatunków wszyscy ludzie kupią wyroby dostosowane do swoich oczekiwań. Nie sposób nie wspomnieć także tego, iż wypieki, które oferuje rzemieślnicza piekarnia okazują się znacznie zdrowsze, bowiem nie zawierają niebezpiecznych dla naszego organizmu chemicznych polepszaczy.

Dane:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]