Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Food pairing. Więcej informacji na warsztatqulinarny.pl/szkolenia/zajecia-food-pairing/.

Mimo, iż przywykliśmy do szablonowych połączeń aromatów, nie oznacza to, że parowanie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują, nie może dać intrygujących i, co najważniejsze, smakowitych wyników. Przekonujemy się o tym raz za razem. Znaczny wpływ na nasz smak miało zapewne otwarcie się na obce tradycje kulinarne, a także możliwość kupna nieznanych przedtem w Polsce produktów spożywczych. Dzięki temu choćby kombinacja mięsa z egzotycznych sosami owocowymi rzadko już dziwi. Osoby, które rozsmakowały się w tych wyjątkowych fuzjach smaków często zaczynają swoje próby i na własną rękę poszukują coraz to bardziej nietuzinkowych połączeń. Żeby te jednakże dały pozytywne wyniki, wypada wpierw wyposażyć się w odpowiednią wiedzę.

Food pairing – łączenie aromatów w zgodną, nieprzeciętną całość

Jeżeli chcemy, żeby nasze kulinarne poszukiwania rzeczywiście okazały się przyczyną uniesień oraz umożliwiały odnalezienie nowych smakowych przyjemności, wystarczy postępować zgodnie z zasadami obowiązującymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, rzecz jasna, są zaledwie wytycznymi, o których powinno się pamiętać, żeby aromaty mieszają się w nieprzeciętną, ale harmonijną całość. Najlepiej zrobimy, jeśli nauczymy się food pairingu. Tak tytułuje się się sztukę mieszania ze sobą smaków, które generalnie uważane są za zupełnie od siebie różne. Wszelkie reguły food pairingu są jednakże dokładnie przeanalizowane, a u ich podstaw leży szczegółowa wiedza z dziedziny biochemii, dotyczącą przede wszystkim proporcji danych składników w stosowanych produktach. Food pairing nie dotyczy wyłącznie jedzenia, lecz również napojów (w tym wysokoprocentowych).

Food pairing polega na sporej wyobraźni i wyczuciu

Do eksperymentów z food pairingiem potrzebne są duża wyobraźnia oraz instynkt, niemniej jednak to nie one okazują się najistotniejsze. Dużo bardziej liczy się znajomość ilości najrozmaitszych substancji w komponentach potraw, a także tego, jak reagują one z innymi składnikami. Dlatego dobrym posunięciem będzie wzięcie udziału w warsztatach z food pairingu prowadzonych przez zawodowego szefa kuchni – szczególnie, iż przekazanie niezbędnej wiedzy trwa z reguły kilkanaście godzin.

Dane:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]