Skosztuj obwarzanków krakowskich

obwarzanki krakowskie

Mają niepowtarzalny aromat, prezentują się naprawdę ciekawie, natomiast znaleźć je można tylko w jednym miejscu na świecie. O czym mowa? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są symbolem historycznej stolicy naszego kraju oraz dumą krakowskich cukierników. Z jakiego powodu cieszą się tak szczególnym uznaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski najpierw zamierzają skosztować akurat opisywanego specjału?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji kilka zdań

Historia wypiekania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII wieku. W kronikach pierwszy raz opisano je wiek po tym, kiedy zauważono, iż przepadała za nimi królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je tylko w okresie przed Wielkanocą, ale potem jadano je także w innych porach roku. W piętnastym stuleciu król Jan Olbracht ustanowił dokument, na mocy którego mogli wypiekać je wyłącznie krakowscy piekarze. Taką samą rzecz zrobiła 5 stuleci potem Wspólnota Europejska, dodając je do spisu wyrobów regionalnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną spiralną fakturą i wielkość około 15 cm. Obwarzanki krakowskie od początku wypiekane są w myśl tego samego przepisu. Ich określenie i unikalny aromat są skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład solą tudzież makiem – i piecze.

Dane:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]