Wartości odżywcze pieczywa

Pieczywo jest w naszej kulturze podstawą jadłospisu człowieka. Jest wyrabiane z soli, mąki, wody, mleka, środków spulchniających (zwykle zakwasu chlebowego albo drożdży) i wszelakich dodatków ulepszających smak wypieków, jak przykładowo: mak, słonecznik lub sezam.
Dlaczego należy spożywać regularnie pieczywo?
Pieczywo to pożywienie bardzo bogate w wiele najróżniejszych składników energetycznych i odżywczych, potrzebnych do poprawnego działania ludzkiego organizmu. W jego skład wchodzą przede wszystkim węglowodany, białka i aminokwasy. Równocześnie należy wspomnieć o błonniku oraz wielu witaminach, których zdecydowanie zdecydowanie najwięcej zawiera pełnoziarnisty, ciemny chleb.
Pieczywo w Krakowie
Pieczywo najlepiej nabywać w tradycyjnych piekarniach. Wyłącznie wtedy ma się gwarancję, iż spożywane produkty długo zachowają świeżość.
Z niesamowitej troski o klienta i wyśmienitych produktów słyną szczególnie krakowskie piekarnie, cieszące się ogromnym zaufaniem kupujących. Oferowany w nich chleb wytwarzany jest z pasją, jedynie według sprawdzonych przepisów, co daje gwarancję najwyższej jakości użytych składników i wyśmienitego smaku.
Dane:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]