Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki

Dowiedz się, gdzie zamówić żurek śląski, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

W ostatnich latach z rzadka już zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu ciągłego pośpiechu, a przez to konieczność błyskawicznego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw uprzednio serwowanych przeważnie jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt na karcie dań restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo podawane w trakcie obiadów wielkanocnych i bożonarodzeniowych.

Barszcz biały to nie żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?

Kiedy zapyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób wręcz nie widzi najważniejszej różnicy między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przyrządza się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek – na zakwasie na mące żytniej. Ale to nie jedyne, co odróżnia te zupy, jakkolwiek należy dobitnie podkreślić, że nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem umiejętności kucharza i jego subiektywnych preferencji. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego z reguły wkłada się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, bo w ramach tej grupy zup można wyróżnić 3 typy:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go zwykle z chlebem i jajkiem;
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany zwykle z pokaźną ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.

Nie ma potrzeby robić samodzielnie zakwasu na barszcz biały i żur

Zrobienie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy nie jest skomplikowane, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W literaturze kulinarnej opublikowano mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto przetestować. Używając jednakże domowy zakwas należy przewidzieć przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeżeli chrapka np. na żur najdzie was ni stąd, ni zowąd, zalecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym zrobimy smakowity barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]