Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Tu uzyskasz więcej szczegółów o przetwory warzywne producent.

Kiszonki z warzyw są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to typowo słowiański frykas, z rzadka przygotowywany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.

Kiszonki – czyste zdrowie na naszym talerzu

Zgodnie z wiedzą historyków proces zabezpieczenia żywności przez ich zanurzenie w solance, w soli bądź w occie, znany jest ludziom od przeszło 4 tysiące lat. Ta metoda najprawdopodobniej nie wywodzi się nawet z Europy, a z terytoriów antycznej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niska kwasowość zawiesiny, w której jest on zanurzony, hamuje rozwój bakterii gnilnych. Paręset lat temu był to świetny sposób, aby wydłużyć czas przydatności do spożycia warzyw, mięsa i ryb niekiedy o kilka miesięcy. W rezultacie pojawił się zwyczaj szykowania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kiszonki od początku swojego istnienia słyną z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Mają one między innymi dużo witaminy C, dlatego więc marynarze statków, które zaopatrzone były w kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Co interesujące, po polsku kwaszone przetwory z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt przykładowo z kukurydzy lub pulpy ziemniaczanej.

Kwaszonki na świecie

Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni zasadniczo na całym świecie, także w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest bardzo popularna. Lecz pickle są tam bodajże najbardziej lubianym uzupełnieniem sandwiczy, hamburgerów i hot-dogów. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. paprykę, cebulę oraz owoce (przykładowo śliwki).

Solanka i ocet zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dodając im chrupkości i kwasowości. Kiszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się podstawą albo ważnym dodatkiem do setek przepisów narodowych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, ponieważ jest on zależny od dodatków do zalewy, z których korzysta się w procesie kwaszenia. Tym samym ogórek przygotowany wedle standardowej polskiej receptury, miał inny smak niż ten wyprodukowany np. w USA.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]