Ekologiczna żywność nieprzetworzona – jak ją rozpoznać?

Jeśli chcesz zamówić ekologiczne przetwory, skieruj się tu.

Od szybkiego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się na początku zeszłego stulecia, produkty spożywane przez nas każdego dnia zaczęto często wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Ale wraz z dojrzewającą wiedzą nabywców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać konsekwencje dla ich samopoczucia, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni artykułów wytworzonych z żywności ekologicznej.

Czym charakteryzuje się żywność eko?

Żeby jakiś produkt sprzedawany w Polsce mógł zwać się „ekologicznym”, musi spełnić wiele przesłanek. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej wyprodukowane muszą zdobyć stosowne certyfikaty przyznawane przez uprawnione do tego instytucje. Fundamentalną jednakże cechą spożywczych produktów eko jest to, iż użyte do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce hodowano z zachowaniem głównych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów mogących negatywnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które również szkodzą otoczeniu. Niektóre wszak nawozy wywołują zakwaszenie gleby czy zanieczyszczają wody gruntowe, a natryski upraw silnymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych organizmów. Natomiast ekologiczna uprawa sprawia, że warzywa i owoce cechują się niższą zawartością azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych niezdrowych związków dostanie się do organizmu ich konsumentów.

Co musi być umieszczone na opakowaniu eko żywności

Żywność eko jest poddawana nieprzerwanemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym również w czasie przewozu i przechowywania. Co ważne, jeżeli produkt spełnia warunki, jego wytwórca oprócz standardowych informacji m.in. o możliwych alergenach, warunkach składowania, wadze netto, kraju pochodzenia ingredientów czy dacie zdatności do spożycia, musi też obowiązkowo wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego niniejszy produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym są białe gwiazdki ułożone w kształt liścia. Szukając żywności ekologicznej wypada zatem czytać dokładnie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o uzyskanych certyfikatach.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]