Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Szukasz kapusty kwaszonej? Kliknij tu.

Charakterystyczny smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem wielu potraw i statystyczny Polak bardzo często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie.

Czy warto jeść kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, bo tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych wynalezionych w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na długie magazynowanie strawy. Na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas. W dawnych czasach jedzenie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin czy składników odżywczych, których pozyskanie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane niż współcześnie. A należy podkreślić, iż kapusta kiszona posiada sporo substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W kwaszonce tej znajdują się także inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B9, B5, B1). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło między innymi potasu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wapnia. Zarazem to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, z tej przyczyny poleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Jak używa się kapusty kiszonej w kuchni

Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako główny ich element. Na surowo najczęściej je się ją w postaci surówki z tartą marchewką oraz siekaną cebulką, która pasuje do dań z ryb i kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również składnik, który znakomicie harmonizuje z grzybami i mięsem, toteż robi się z niej farsz do pierogów, łazanek czy krokiecików. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie byłoby popularnych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak albo bigos.

Generalnie każda rodzina ma swój sposób na kapustę kwaszoną, jednakże obecnie raczej rzadko zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania żywności na okres zimy. Kapustę kwaszoną w dużych oraz niewielkich opakowaniach bez przeszkód dostać można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Producenci mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]