Niezbędne przy produkcji wędlin – mieszanki przypraw

Aromat kiełbas zależy nie tylko od typu mięsa, które zastosowano do ich produkcji. Równie ważne okazują się bowiem mieszanki przypraw i różnego rodzaju dodatkowe składniki. W znaczącej mierze rzutują one na smak takich produktów, poprawiają ich jakość, a czasem też przedłużają ich trwałość. Mimo że kierowane są przede wszystkim do firm mięsnych, kupić je mogą wszyscy klienci.

Mieszanki przypraw poprawią smak wędlin

Mieszanki przypraw dla sektora mięsnego wytwarzane są zwykle z naturalnych składników – ziół oraz ekstraktów roślinnych. Typowe dla nich jest duże stężenie składników, a na 1000 gram mięsa musimy użyć tylko pięć gramów mieszanki. Wyroby tego rodzaju dostosowane są do różnych gatunków wędlin – innych używa się do wyrobu zwykłych kiełbas, innych natomiast do podrobów lub konserw

Co oprócz mieszanek przypraw?

Poza mieszankami mieszanek przypraw masarnie wykorzystują również inne dodatki do wędlin. Nierzadko wykorzystywane bywają między innymi kutrole, bo zmniejszają czas wędzenia i pomagają zachować kolor wędlin. Poza tym, nierzadko spotkać można także wykorzystanie polimasów, które podnoszą masę wędliny oraz doskonale wiążą wilgoć. Dostępne są też mieszanki przypraw, które dzięki składnikom specjalnym polepszą również właściwości wyprodukowanej z ich zastosowaniem kiełbasy.