Prozdrowotne działanie ogórków kiszonych

Więcej szczegółów o ogórkach ekologicznych.
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie czy jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, gdyż kiszone warzywa są tak samo zdrowe, co smaczne.
Jak wytwarza się kwaszone ogórki?
Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj proste. Wykorzystuje się do tego duże gliniane garnki albo drewniane beczułki, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą. Następnie zostawia się pojemnik na przynajmniej kilkanaście dni w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji kwaszonki już po paru dniach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się ząbki czosnku oraz koper, aczkolwiek smak kwaszonych ogórków można urozmaicić też innymi przyprawami, między innymi ziarnami czarnego pieprzu, liśćmi czarnej porzeczki lub kawałkami papryki. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też sporo miejsca w kuchni, żeby samemu przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada również spiżarnię bądź piwnicę, w której może magazynować przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że jest się zmuszonym odmówić sobie jedzenia kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, a więc w pojemnikach z rączką czy w workach z folii, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z ogórkami kwaszonymi?
Od wieków powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa zbawiennie wpływają na ludzki układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, bo wespół z kwaszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które pozytywnie wpływają na florę przewodów pokarmowych i redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji trawienie. Lecz na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają ledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminę A, C i K1, witaminy z grupy B oraz wiele składników odżywczych ważnych dla poprawnego działania organizmu, jak żelazo, wapń, magnez, selen i potas. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeżeli nie przeszkadzają cierpkie smaki, polecamy nie wyrzucać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej ją wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, bowiem w miarę kiszenia witaminy przenikają częściowo do soku. Należy jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]