Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Chcesz kupić różową sól himalajską? Kliknij tutaj.

Sól to substancja konieczna do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu warto wykorzystywać je podczas gotowania?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale podkreśla smak jedzenia. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 g dziennie) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów szacowanych na ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych minerałów oraz pierwiastków, między innymi żelazo, magnez czy selen, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w branży gastronomicznej

Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o dużym poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do domowych przetworów. Jest wartościowym źródłem wapnia, cynku czy potasu, czyli składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie zatraca swoich własności i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]