Kultura grillowania

Imprezy przy grillu to dziś wyjątkowo rozpowszechniona metoda na spędzanie wolnych chwil w gronie przyjaciół bądź rodziny. Na imprezach przy grillu najczęściej ograniczamy się do grillowania kiełbasy, sporadycznie także szaszłyków. Tymczasem za pomocą grilla można przygotować znacznie więcej zachwycających smakiem potraw!

Grillowanie – akcesoria i dodatki

Nie da się oczywiście przyrządzać potraw na grillu bez grilla. W sklepach znajduje się niezwykle szeroki wybór tych urządzeń. Zależnie od ilości funduszy, które planujemy przeznaczyć na grilla, możemy kupić grille elektryczne, węglowe bądź gazowe. Największą popularnością cieszą się węglowe. Ich zaletą jest przede wszystkim atrakcyjna cena. Do tego, aby przygotowywać na nich apetyczne dania, nie jest wymagany ani podłączenie do prądu ani butla z gazem. Natomiast niezależnie od tego, jaki typ grilla się wybierzemy, potrzebne nam będą również inne akcesoria: kosze do grillowania ryb, zrobione z aluminium tacki oraz różnej wielkości szczypce. Trwałość tego urządzenia wydłuża jego odpowiednia pielęgnacja, dlatego unikać trzeba pod koniec grillowania polewania grilla wodą. Nie zapominajmy także, że po każdym grillowaniu powinno się grill starannie umyć.

Grillowanie – co możemy przygotować na grillu?

Gdy brakuje nam pomysłów na potrawy z rusztu, możemy szukać wsparcia w Internecie. Znaleźć można w nim wiele stron w stu procentach poświęconych grillowaniu. Znajdziemy na nich mnóstwo przepisów nie tylko na dania z mięsa, ale także na pieczone ryby, owoce i warzywa. Nie można zapomnieć, że grillowanie to prawdziwa sztuka – mięso, które będziemy opiekać na grillu powinno się wcześniej odpowiednio przygotować, na przykład umieszczając je w marynacie. W zdecydowanej większości przypadków grillujemy w okresie letnim. Jak się jednak okazuje, przyjęcia przy grillu możemy organizować niezależnie od pory roku. Jeśli natomiast chcemy grillować w czasie deszczu, należy kupić grill z pokrywą. Taki grill zda egzamin również podczas silnego wiatru.