Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu

Stal nierdzewna jest jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje parametry nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niewidoczną powłokę. Chroni ona stal przed negatywnym wpływem licznych substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu dziedzinach przemysłu.

Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym

Ze względu na fakt, że stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi używanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do magazynowania sporych ilości gotowych preparatów, jak i do prowadzenia procesów produkcyjnych. Wspomniane wcześniej cechy sprawiają, iż zbiorniki stalowe są również świetnym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej w branży spożywczej

Zbiornik stalowy jest często używany w różnych fabrykach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, piekarniach czy browarach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego stopu. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszą się powodzeniem w branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie powstaje osad, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości bakteriami bądź dzikimi drożdżami.